Music

Translate

sobota, 11 lipca 2015

#3


Witam !



Z racji tego, że pisałam tu coś aż tydzień temu, mam tu dla was notkę której nie zapowiedziałam . 
Mianowicie mówię o Sajgonkach. Miałam trochę czasu, więc razem z chłopakiem postanowiłam zrobić sajgonki na obiad. Pomysł był fajny i ciekawy ale robienie sajgonek zajęło mi prawie 4 godziny. Mimo tego było warto, bo wyszły bardzo dobre ;)

A więc tak do przygotowania sajgonek z przepisu (8-10 sajgonek) potrzeba:

♦ papieru ryżowego,
♦ 5 grzybków Mun TaoTao,
♦ 50 g makaronu chińskiego TaoTao,
♦ marchewki średniej wielkości,
♦ cebuli,
♦ 3 liści kapusty pekińskiej,
♦ 10 kiełków fasoli mung TaoTao,
♦ 2 łyżki sosu sojowego (ja nie używałam), 

♦ 200 g mięsa mielonego,
♦ jajko.

Ja robiłam ponad 30 sajgonek użyłam 3 razy tyle artykułów ile podałam w przepisie ;)




Grzybki mun należy moczyć w gorącej wodzie 20 minut, następnie  odcedzić.
Kapustę pekińską, marchewkę,kiełki fasoli, cebulę pokroić w drobne paseczki. Dokładnie tak samo robimy z odcedzonymi już grzybkami mun. 




Gdy mamy już pokrojone składniki, wrzucamy makaron do gotującej się wody i zostawiamy pod pokrywką na około 3 minuty.



Gdy makaron jest gotowy wrzucamy mięso do miski, makaron, jajko, fasolkę,marchewkę, cebulę, kapustę, grzybki i masa do sajgonek gotowa. 



Gdy masa jest gotowa bierzemy papier ryżowy i moczymy go w letniej wodzie przez 2 sekundy. Odkładamy na płaską powierzchnię i nakładamy farsz. Zawijamy dokładnie żeby podczas smażenia nie wypłynął farsz na zewnątrz . 



Gdy są gotowe smażymy na patelni ( oleju trzeba nalać tyle żeby nie sięgał do połowy sajgonek, w innym przypadku rozleci się cała sajgonka).
Miłego gotowania, życzę smacznego. ;)
Miłego dnia. 




( tak jak mówiłam sajgonki się rozlatują jak na zdjęciu) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz